Veel uitval door valse meeldauw

Lisianthus
Jun
di 9

Ter voorkoming van te snelle knopvorming tijdens de opkweek van lisianthus wordt gebruik gemaakt van luchtkoeling. Getracht wordt de dag- en nachttemperatuur in de laatste weken van de opkweek niet boven de 20oC uit te laten komen. Het gevaar van koeling is dat er omstandigheden in de kas kunnen ontstaan waarbij de planten natslaan. De kans op het ontstaan van valse meeldauw is dan erg groot.
Dit voorjaar is er verschillende weken plantmateriaal geleverd met een lichte aantasting van valse meeldauw. De aangetaste planten zijn te herkennen door vergeling van het oudste blad, met soms schimmelpluis aan de onderkant van het blad. Vaak is ook het blad naar onder gekruld. De planten blijven in groei achter, soms is aan de stengel een witachtige insnoering zichtbaar.
Valse meeldauw is erg besmettelijk. Onder normale omstandigheden hoeft valse meeldauw in de teelt niet voor veel problemen te zorgen. Maar afgelopen periode moest er regelmatig twee keer per dag worden geregend. Dit heeft voor een uitbreiding van de aantasting gezorgd. Aangetaste planten kunnen later in de teelt secundair worden aangetast door Fusarium.
Bij een aantasting is het raadzaam te spuiten met 20 ml/100 l Ridomil Gold of 50 ml/100 l Ranman Top.

Naar het overzicht met alle teelttips