Besmetting vanuit de lucht

Lisianthus
Sep
do 9

Na het stomen is de grond in principe steriel, de eerste besmetting van Fusarium komt doorgaans vanuit de lucht, schoenen, plantmateriaal, etc. Kort na het stomen zijn er nog weinig schimmels in de grond aanwezig. Ook ziekteverwekkers zoals Fusarium, Myrothecium, Pythium, etc. zijn nog maar weinig aanwezig. 
Door de eerste gietbeurt met slootwater te beregenen wordt de grond weer geënt met diverse schimmels en bacteriën. Bekend is dat de goede schimmel Trichoderma zich als eerste ontwikkelt in gestoomde grond. Trichoderma remt de groei van Pythium en Fusarium. 
In de bollenteelt is weleens bekeken hoeveel sporen er in de lucht rondzweven tijdens en na het oogsten van tulpen. Opvallend was dat tijdens de oogst en verwerking zeer veel sporen in de lucht hingen, maar ook dat dit een paar uur nadat gestopt was met oogsten behoorlijk was afgenomen. Waarschijnlijk is dit in lisianthus niet veel anders.

Om besmetting vanuit de lucht op versgestoomde vakken te voorkomen zouden dan de volgende maatregelen zinvol zijn:

  • Plantmateriaal tijdens en tot enkele uren na de oogst niet in de kas zetten
  • Plantmateriaal niet bewaren in dezelfde ruimte als waar wordt gesorteerd/verwerkt
  • Stoomzeil niet tijdens of kort na de oogst eraf halen
  • Regelmatig vegen, waarbij zo weinig mogelijk stof wordt gemaakt
  • Wanneer toch regelmatig in een jong stadium uitval optreedt kan de sporendruk verminderd worden door enkele malen te foggen met bv. Switch.
Naar het overzicht met alle teelttips